GRYPA

W czasie pandemii szczególnie wskazane jest zapobieganie zachorowaniu. Sezon zachorowań na grypę zaczyna się w październiku, a kończy w kwietniu.

Wirusem grypy łatwo się zakazić. Przenosi się drogą kropelkową, dlatego noszenie maseczek, częste mycie rąk i niedotykanie twarzy, kiedy jesteśmy poza domem, może dodatkowo ograniczać zakażenia.

Grypa:

  • rozwija się bardzo szybko (wirus szybko się namnaża)
  • pojawia się wysoka gorączka, katar, kaszel, ból głowy
  • chory odczuwa bóle mięśniowe
  • towarzyszy jej ogólne uczucie osłabienia i rozbicia
  • niekiedy pojawiają się wymioty i łagodna biegunka, u małych dzieci ból brzucha.

Rozpoznanie grypy i odróżnienie jej od przeziębienia nie jest łatwe, należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

W razie podejrzenia grypy w żadnym wypadku nie należy chodzić do pracy. Koniecznie trzeba zostać w domu i odpoczywać.

Zachorować na grypę może każdy, ale szczególnie ciężko przechodzą grypę:

  • osoby powyżej 65. roku życia
  • dzieci poniżej 5. roku życia
  • kobiety w ciąży
  • osoby z nadwagą/otyłością
  • osoby z przewlekłymi chorobami: serca, płuc, niedoborami odporności (np. zakażenie wirusem HIV), cukrzycą, zastoinową niewydolnością serca.

Grypa mija sama, zwykle po 7 dniach. Jednak czasami mogą pojawić się powikłania, które mogą skutkować hospitalizacją lub nawet śmiercią.

 

Żeby chronić siebie oraz swoich bliskich przed grypą należy:

  • zaszczepić się
  • często myć ręce
  • kichać w chusteczki lub w zgięcie łokciowe tak, aby nie przenosić wydzieliny na dłonie, którymi często dotykamy twarzy
  • unikać przebywania w zatłoczonych miejscach (szczególnie w czasie nasilenia sezonu grypowego)
  • unikać dotykania oczu, nosa i ust rękami, którymi dotykaliśmy np. klamek, poręczy, pieniędzy
  • pozostać w domu w przypadku objawów choroby.

Grypa będzie łagodniejsza, jeśli wcześniej zaszczepimy się przeciw grypie. To bardzo ważne, zwłaszcza w przypadku osób starszych, dzieci oraz osób z chorobami przewlekłymi, które mogą ciężko przechodzić grypę. 

Najlepiej zaszczepić się na początku sezonu grypowego, jesienią. Ważne, żeby to zrobić przed szczytem zachorowań, który w Polsce zwykle ma miejsce od stycznia do marca. Szczepienie należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Ponieważ wirus grypy szybko się zmienia, co roku szczepionka ma nieco inny skład. Jest on opracowywany w oparciu o nowe szczepy wirusa, które wywołują grypę w danym sezonie. Pracuje nad nim sieć międzynarodowych laboratoriów, w Polsce zespół w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego — Państwowym Zakładzie Higieny.

To, że się zaszczepisz, nie oznacza wcale, że nie zachorujesz. Mimo to lepiej jest się szczepić, ponieważ szczepionka chroni przed ciężkimi powikłaniami, a także – w razie zachorowania — łagodzi przebieg choroby.

Po podaniu szczepionki odporność rozwija się w ciągu dwóch–trzech tygodni, a utrzymuje kilka miesięcy. Z powodu krótkiego okresu odporności oraz z powodu mutacji wirusa co roku trzeba się zaszczepić. 

Wyświetlono: 392

Facebook.com X.com